Onze geschiedenis in vogelvlucht

V.v. de Zuiderburen is een voetbalvereniging die het merendeel van haar bestaan uitkwam in de binnendorpse (buurtvoetbal)competitie van Reusel (NB). In 2017 bestond de club 50 jaar net als de buurtvereniging waaruit deze voortgevloeid is. Deze buurtvereniging is gesitueerd in het zuiden van Reusel en ligt in z'n geheel in het buitengebied. De buurtvereniging en de voetbalvereniging hebben lange tijd een nauwe band gehad. Dit blijkt ook uit het feit dat op het hoogtepunt van het bestaan, de vereniging zelfs 3 teams kende, met alleen maar spelers uit de eigen buurtvereniging.
Eén van deze elftallen was een dameselftal. Dit elftal is later overgegaan in het dameselftal van Reusel sport. Hiermee is v.v. de Zuiderburen de grondlegger van ruim 30 jaar damesvoetbal in de Reusel. Door de toenemende concurrentie van andere verenigingen in Reusel e.o. moest de club op een gegeven moment wel een beroep doen op 'buitenbuurtse' voetballer om het voortbestaan te waarborgen.
In de jaren 80 speelde De Zuiderburen voor het laatst in een regionale vriendschappelijke competitie. De populariteit van het buurtvoetbal in Reusel nam daarna weer toe en onze club besloot weer binnendorps te gaan voetballen. Na jarenlang met één elftal uitgekomen te zijn in de competitie speelde de club vanaf het seizoen 2004- 2005 weer met 2 elftallen. Dit seizoen werd ook meteen afgesloten met de eerste hoofdprijs in de geschiedenis. Zuiderburen I won namelijk de beker, door in de finale Zuiderburen II te verslaan met 1-0. Twee jaar daarna was er nog meer succes. In het jaar 2007 waarin tevens het 40-jarig jubileum gevierd werd, werd voor het eerst de titel binnengehaald (door Zuiderburen I) met een ruime voorsprong op de nummer 2. Tevens was Zuiderburen I verliezend finalist voor de beker. Het moest haar meerdere erkennen in 't Bronneke, na strafschoppen. Aan het eind van dit seizoen werden Martien van Gompel en Ad van de Borne benoemd tot ereleden van v.v. de Zuiderburen. Zij waren al 25 jaar trouw lid van onze vereniging. Qua resultaat was het daaropvolgende seizoen vrijwel een kopie van het voorgaande. Ook in 2008 werd de titel namelijk weer binnengehaald met een ruime voorsprong op de nummer 2, maar 'de dubbel' werd weer misgelopen. In de bekerfinale moest Zuiderburen I zich gewonnen geven tegen 'de Stampers'. In 2009 werd het aantal ereleden verdubbeld, want ook Eric Bel en Jan van Limpt kregen dit predicaat toebedeeld, tijdens het eerste Zuiderburenweekendje, wat sinds die jaargang een traditie geworden is. Aan het eind van ieder seizoen trekken we er met de leden een weekendje tussenuit.
Een andere traditie is het Zuiderburentoernooi, wat al tientallen jaren met succes georganiseerd wordt op Hemelvaartsdag. Het toernooi is uitgegroeid tot een begrip voor de voetballiefhebbers uit Reusel en omgeving. Voetballers, ongeacht het niveau staan elk jaar weer te popelen om zich in te schrijven. Het toernooi biedt vandaag de dag ruimte aan 24 herenteams en 16 damesteams. Behalve de aantrekkingskracht die ons toernooi uitoefent op voetballers is de vereniging op zich ook een warm bad voor voetballers. Dit blijkt wel uit het feit dat verscheidene spelers hun heil zochten bij v.v. de Zuiderburen nadat hun (buurt)voetbalvereniging ter zielen ging. Zo stapten 6 spelers van v.v. Red Coral in 2011 over naar de Zuiderburen en in 2013 vonden 4 spelers van het voormalige fc de Stampers onderdak bij onze club. In 2014 werd Eric Cox uitgeroepen tot erelid van de club.
Helaas bleek dit ook het laatste jaar van het bestaan van buurtvoetbal in Reusel. Na de toetreding van het tweede Zuiderburen-elftal in 2004 vielen er alleen maar teams af. Toen er in het seizoen 2013-2014 nog maar 7 teams over bleken te zijn, was dit voor het bestuur van VV de Zuiderburen het signaal om actie te ondernemen. Het voortbestaan van de club stond op het spel. Andere buurtvoetbalteam onderschreven eveneens de problematiek van de nivellering van het buurtvoetbal. VV de Zuiderburen opperde het idee om zich bij de KNVB aan te sluiten. Vele buurtvoetballers sloten zich aan bij dit plan en zo ontstond er in 2014 een tweede KNVB-vereniging naast Reusel sport. Sinds het seizoen herbergt onze vereniging 4 elftallen en speelt het haar thuiswedstrijden op het gemeentelijke sportpark van Reusel. Als clubkleuren wordt er voor groen-wit gekozen.
Het eerste kampioenschap sinds de toetreding tot de KNVB is een feit aan het eind van seizoen 2017-2018. Zuiderburen 1 bekroont een prachtig seizoen met de titel.
In het seizoen 2018-2019 is er na decenia afwezigheid ook weer een damesteam dat competitie gaat spelen in het groen-wit.

Historische tijdlijn

27 mei 2018

Zuiderburen 1 kampioen

Het 1e kampioenschap sinds de toetreding tot de KNVB is een feit. Zuiderburen 1 is één wedstrijd voor het einde niet meer te achterhalen door directe concurrent De Bocht '80 2.
Teamfoto van Zuiderburen 1, direct nadat het kampioenschap binnengesleept is Een zegetocht op een open wagen en huifkarren met de hele club is het gevolg.

18-20 augustus 2017

50 jarig jubileum

In 2017 bestaat v.v. de Zuideburen 50 jaar. Dit wordt groots gevierd met een jubileumweekend van 18 t/m 20 augustus.
Jubileumembleem v.v. de Zuiderburen
Het weekend staat bol van activiteiten, o.a. een reünie met oud-leden, de 4-kernen cup (toernooi), een groots muziekfestival (met o.a. Kraantje Pappie) en een bourgondische afsluiting in een ontspannen ambiance op zondag.

2014

Overstap naar KNVB

Het buurtvoetbal zit al jaren in het slop. Een projectgroep van de Zuiderburen smeedt in augustus 2013 het plan over te stappen naar de KNVB.
KNVB logoDiverse media (o.a. VI) schenken aandacht aan het plan. Op dinsdag 13-5 geeft de KNVB groen licht. Dit wordt gevierd met een receptie op 22-8 en op 14-9 rolt het balletje.

24 november 2013

Eric Cox erelid

Op zondag 24 november 2013 wordt Eric Cox als vijfde speler ooit tot erelid van de club benoemd.
Eric Cox is zojuist door voorzitter Frans tot erelid van de Zuiderburen benoemdEric is 25 jaar aaneengesloten lid geweest van v.v de Zuiderburen en bovendien een toegewijd bestuurslid voor vele jaren.

20 juni 2009

Erik en Jan erelid

Tijdens het allereerste Zuiderburenweekend benoemd voozitter Frans Jansen Erik Bel en Jan van Limpt (Koei) tot ereleden van de club.
Jan van Limpt (Koei) heeft zojuist de trofee behorende bij het erelidmaatschap overhandigd gekregen Beide leden zijn 25 jaar aaneengesloten lid van de club en hebben tevens zitting gehad in het bestuur.

13 april 2008

Titelprolongatie buurtvoetbal

Op 13 april 2008 kan de platte kar weer uit de schuur, dan wordt de titel namelijk geprolongeerd.
Zuiderburen I wordt voor de tweede keer op rij kampioenEen belangrijke rol in het behalen van beide kampioenschappen is weggelegd voor Frank Kox, die overkwam van Reusel sport en het team deze jaren bij de hand nam.
Ook behaalt Zuiderburen I dit jaar de finale van het bekertoernooi, maar deze wordt helaas verloren.

18 mei 2007

Martien en Ad erelid

Het 40 jarig jubileum van de club wordt uitgebreid gevierd met een toernooi en aansluitende feestavond bij het Postelboershof in Arendonk.
Voorzitter Frans Jansen reikt de trofees behorende bij het erelidmaatschap uit aan Ad van de Borne en Martien van Gompel Tijdens de feestavond worden Martien van Gompel en Ad van de Borne tot ereleden van de club benoemd, omdat ze beide 25 jaar aaneengesloten lid van de club zijn.

15 april 2007

Eerste kampioenschap heren

Het eerste kampioenschap bij de heren is eindelijk een feit. Het wordt binnengesleept op 15 april 2007.
Viering van het felbegeerde kampioenschap door Zuiderburen I in 2007Het wordt uitgebreid gevierd door alle leden van de club.

25 juni 2005

Eerste hoofdpijs: bekerwinst

Na bijna 40 jaar wordt de eerste hoofdprijs gepakt door de heren van de Zuiderburen.
Zuiderburen I wint de bekerOp 25 juni 2005 wint Zuiderburen I de beker in de buurtvoetbal competitie van Reusel. Na jaren op rij verliezend finalist te zijn geweest, is het ditmaal wel raak.

29 juli 2004

Uitbreiding met 2e team

Na jarenlang met één (heren)team uitgekomen te zijn in de buurtvoetbalcompetitie van Reusel, start v.v. de Zuiderburen in het seizoen 2004-2005 met een tweede team.
De eerste training uit de geschiedenis van v.v. de ZuiderburenDe eerste gezamenlijke training vindt plaats op 29 juli 2004 en stond onder leiding van Emiel Peijs.

29 mei 2004

Peer Lavrijsen overleden

Op veel te jonge leeftijd (47) overlijdt Peer Lavrijsen, zeer gewaardeerd verdediger van v.v. de Zuiderburen, aan de gevolgen van kanker.
Peer Lavrijsen

4 november 2002

Website online

Frans Jansen lanceert een website voor de club. In eerste instantie is het adres zuiderburen.homepage.nu, maar al snel wordt het omgezet naar zuiderburen.com. De site groeit uit tot één van de belangrijkste informatievoorzieningen van de club. Vandaag de dag is deze tevens bereikbaar via vvdezuiderburen.nl.

1982

Dames stappen over

Na ruim 10 succesvolle jaren maken de dames van de Zuiderburen de overstap naar de buren van Reusel sport.

1976

Eerste kampioenschap dames

De Zuiderburen dames behalen hun eerste kampioenschap.
Uitnodiging kampioensfeest Zuiderburen dames, 1976Dit wordt gevierd met een officieel kampioensfeest.

1971

Ontstaan damesvoetbal

Damesvoetbal doet zijn intrede bij v.v. de Zuiderburen in 1971 en niet zonder succes.
Teamfoto van één van de eerste dameselftallenDe daaropvolgende jaren worden vele kampioenschappen behaald.

1967

Oprichting van de club

Het begint allemaal als een paar vrienden besluiten gezamenlijk een balletje te gaan trappen op één van de weilanden in de buurt
(Eén van) de eerste teamfoto's van v.v. de ZuiderburenHierboven zie je (waarschijnlijk) de eerste teamfoto van v.v. de Zuiderburen, die omstreeks 1970 gemaakt moet zijn. Bekijk meer teamfoto's.

Historische teamfoto's

In het verleden zijn er af en toe teamfoto's gemaakt. Heb jij thuis nog oude teamfoto's liggen die hier ontbreken, neem even contact met ons op. We willen deze graag voor ons archief digitaliseren.
Open album >>

Ereleden

- Martien van Gompel (2007)
- Ad van den Borne (2007)
- Jan van Limpt (2009)
- Erik Bel (2009)
- Eric Cox (2013)

Voorzitters

2008 - heden: Frans Jansen
1992 - 2008: Ad van den Borne
1986 - 1992: Henk van Limpt
... - 1986: Frank lavrijsen

In de spotlight

banner foto's kampioensfeest Zuiderburen 1

Dropshots

Jarigen


Polletje