Zuiderburen wint eerste set van DBS: 6-3

Trainingsbal

Pas de tweede keer in 2020 mocht Zuiderburen 1 aantreden. Dit keer was het markante team van DBS uit Eindhoven de tegenstander. Enkele tegenstanders hadden zich uitstekend aangepast op het weertype: onguur.

Al voor de wedstrijd begon werd duidelijk dat doelman Thijs niet zijn dag had. Bij een hekje deed hij een “Boogie Wiggle”. Dat klinkt heel sierlijk, maar beter gezegd ga je dan gewoon op je muil terwijl je simpel over een hekje wil stappen.

Helaas voor de Zuiderburen had het publiek het vanwege het coronavirus massaal af laten weten. Waar normaal gesproken de Zuiderburen kunnen rekenen op ruim 2 toeschouwers bleef dat nu beperkt tot de reserves en technische staf van de Zuiderburen en het bejaarde trainersduo van DBS. Om de geringe aanwezigen het verblijf wat aangenamer te maken had aanvoerder Mart van Gompel een Kan Pei-playlistje op de speaker gezet.

Na een warming-up waarna iedereen het eerder koud dan warm had kon de wedstrijd beginnen. Zuiderburen begon uitstekend ondanks de weinige trainings- en wedstrijdminuten in de benen. De eerste kansjes waren voor de groenwitten zonder de Eindhovenaren echt in de problemen te brengen. De eerste goal viel echter aan de andere kant. Bij een corner was Mart L. nog aan het nadenken of hij niet teveel scheppen babyvoeding in de fles had gedaan vannacht en vergat daarbij zijn andere oppas-taak, die op DBS-spits Jan-Willem: 0-1.

Zuiderburen ging niet bij de pakken neerzitten. Jansen en Sol moedigen hun mannen aan ten aanval te trekken en al snel volgde de 1-1. Martijn werd na een splijtende pass van Mart van Gompel diep gestuurd en met een hard diagonaal schot vond hij het doel. Vrijwel direct daarna nam Zuiderburen ook de voorsprong. Na weer een goede aanval over links gaf Martijn de bal perfect voor op het hoofd van Tim: 1-2. Ondanks een handsbal en duidelijke overtreding in het penaltygebied ging de bal niet op de stip voor de Zuiderburen en mochten we ons opwarmen aan de thee.

Na de rust hetzelfde spelbeeld. DBS wist nauwelijks kansen te creëren en Zuiderburen wist steeds net niet tot een doelpoging te komen. Tot de 55e minuut: Alexander veroverde de bal op het middenveld. Via een fantastische aanval kwam de bal via Mart van Gompel en Roy bij Martijn die met zijn ogen dicht kon binnen schuiven: 1-3. Een aanval die zelfs de defensie van Liverpool in verlegenheid zou hebben gebracht. Coach Frans wilde zijn vingers erbij aflikken maar werd door assistent Sol terecht gewezen op het coronabesmettingsgevaar en hield het verstandig bij een uitbundig applaus.

De Zuiderburen roken bloed. Drie minuten later leek de nekslag uitgedeeld te worden. Chiel nam van een meter of 20 het doel onder vuur met zijn linkerbeen. De poging van de keeper, die qua Bourgondische levensstijl prima bij de Zuiderburen zou passen, was bewonderenswaardig. Echter door de zwaartekracht en zijn zwaarlijvigheid paste er nog geen natte krant onder zijn sprongetje: 1-4.

De wedstrijd leek beslist want DBS wist niet tot uitgespeelde kansen te komen. De in de winterstop gehaalde spits Jan-Willem van boven de riolen slalomde echter ineens door de defensie van de Zuiderburen en sleepte een corner uit het vuur. Dit keer stonden er liefst drie DBS’ers vrij en was het 2-4. Even later kwam DBS helemaal terug in de wedstrijd. Na niet de eerst verkeerd geraakte uittrap van Thijs belandde de bal in de voeten van DBS. Zij konden rechtstreeks op doel afstormen en lieten de keeper kansloos zoals Ajax tegen Getafe was: 3-4.

Echt spannend werd het niet. Direct daarna werd de marge weer twee. De verdediger van DBS was een soort Twister op het veld aan doen en claimde daarbij dat Chiel de spelregels overtrad. Chiel keek het echter even aan, klom netjes over hem heen en bood Martijn een niet te missen kans: 3-5. Hevige protesten van DBS, die scheidsrechter Hans het spelregelboekje van Twister voorhielden, ten spijt. Ook de diep in zijn capuchon weggedoken grensrechter werd nog om advies gevraagd maar zijn onverstaanbare gestamel was verloren moeite, zo oordeelde arbiter Hans.

In de slotminuten serveerde de groenwitten de eerste set uit. Giel stond aan het einde van een rally op de goede plek om simpel het laatste punt te maken: 6-3. Wanneer de tweede set wordt gespeeld is nog niet duidelijk. Het traditionele handen schudden na de wedstrijd werd door sommige wegens gezondheidsredenen gemeden terwijl niemand zich bekommerde om een slok uit de bidons te nemen die sinds vorige wedstrijd (16 februari red.) niet meer geleegd waren.

Tot slot, gehoord op sportpark Den Hoek: “Heb je veld 5 gezien? Volgens mij zijn er weer wilde zwijnen bezig geweest!” “Ja, klopt, de Zuiderburen hebben daar moeten voetballen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *